Civilkurage

En övning med utgångspunkten att alla kan bli bättre på att visa civilkurage.

Detta är en workshop som hålls av en pedagog från Fredens Hus. Skicka en förfrågan om bokning i formuläret nedan.

Genom att skapa sig förståelse för innebörden av åskskådarrollen och diskutera olika typer av civilkuragetekniker får eleverna svara på frågor där deras egna tankar om mod bidrar till ytterligare förståelse om de själva och omvärlden.

Högstadiet

Historia:
  • Hur historia används och historiska begrepp
  • Hur historia kan användas för att förstå hur den tid som människor lever i påverkar deras villkor och värderingar.
Religionskunskap:

ETIK

  • Vardagliga moraliska dilemman. Analys och argumentation utifrån etiska modeller, till exempel konsekvens- och pliktetik.
  • Föreställningar om det goda livet och den goda människan kopplat till olika etiska resonemang, till exempel dygdetik.
  • Etiska begrepp som kan kopplas till frågor om hållbar utveckling, mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar, till exempel frihet och ansvar.
Samhällskunskap:

RÄTTIGHETER OCH RÄTTSKIPNING
Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter.

Gymnasiet

Historia 1b

Hur individer och grupper använt historia i vardagsliv, samhällsliv och politik. Betydelsen av historia i formandet av identiteter, till exempel olika föreställningar om gemensamma kulturarv, och som medel för påverkan i aktuella konflikter.

Historia 2b

Tematiska fördjupningar kring historiska frågeställningar av betydelse för individer, grupper och samhällen ur ett kulturhistoriskt perspektiv, till exempel idéströmningar, mentaliteter och världsbilder, konstarternas utveckling samt de skiftande kulturella formerna för kommunikation genom tiderna.

Samhällskunskap 1b
  • De mänskliga rättigheterna, vilka de är, hur de förhåller sig till stat och individ och hur man kan utkräva sina individuella och kollektiva mänskliga rättigheter.
  • Gruppers och individers identitet, relationer och sociala livsvillkor med utgångspunkt i att människor grupperas utifrån kategorier som skapar både gemenskap och utanförskap.
Psykologi 1

Socialpsykologi och dess tillämpningar: hur människan påverkas och formas tillsammans med andra utifrån de grupper och organisationer hon eller han tillhör.

Sociologi
  • Skapandet av samhällen, kulturer, identiteter, sociala processer och socialisation. Sociala normer och kategoriseringar av människor. Diskriminering, jämställdhet och likabehandling.
  • Aktuella sociala frågor.

Skicka en bokningsförfrågan

Fyll i dina kontaktuppgifter och skicka till oss om du är intresserad av en pedagog från Fredens Hus pedagoger håller denna workshop för er. Prislista för våra workshopar hittar du här.